Current affairs bits (28-august-2018) in telugu & English

Current affairs bits (28-august-2018) in telugu & English

Current affairs bits (28-august-2018) in telugu & English

Today 28-08-2018 Current affairs of 10 most important bits in both telugu & english (August 2018). Daily current affairs in telugu and english will be available here with photos and explanation including a video of Current affairs in telugu.  GK Current affairs bits august 2018 with questions and answers quiz are given below go through them.

Current affairs bits (28-august-2018) in telugu & English

1. Who is the author of the book “Atal Ji Ne Kaha” which has been published by Darpan Publication?

డార్పాన్ పబ్లికేషన్ ద్వారా ప్రచురించబడిన పుస్తకం "అటల్ జి నే కాహా" యొక్క రచయిత ఎవరు?

A. Brijendra Rehi
B. Ruskin Bond
C. Kiran Desai
D. Amish Tripathi

Answer

A. Brijendra Rehi

Current affairs in telugu (28-august-2018) & English

“Atal Ji Ne Kaha” is the latest of the books on the BJP patriarch and former Prime Minister Atal Bihari Vajpayee launched with a message by Prime Minister Narendra Modi. The book is Authored and compiled by Brijendra Rehi. Mr Rehi is noted Doordarshan producer, and senior journalist. The 320-page book is a rich repository of the former Prime Minister’s select speeches and photographs beside having three interviews by the author. The book has been published by Darpan Publication.


2. This bank suggested its customers to switch to EVM cards.

ఏ బ్యాంకు వినియోగదారులను EVM కార్డులకు మారమని సూచించింది.
A. SBI
B. ICICI
C. Canara
D. HDFC

Answer:

A. SBI

Current affairs in telugu (28-august-2018) & English

State Bank of India (SBI), the country’s largest lender, has asked its customers to replace their ATM cards for Europay, MasterCard, Visa (EMV) chip based ATM-cum-debit cards with magnetic stripe before December 31. The Reserve Bank of India (RBI) had asked banks to issue only chip-based and Personal Identification Number (PIN) enabled debit and credit cards to protect customers from frauds. EMV chip card protects against counterfeit skimming (card fraud). EMV chip card and PIN protects against both counterfeit skimming and lost and stolen card fraud.


3. Which team wins the FIFA U-20 Women’s World Cup for the first time?

మొదటిసారి FIFA U-20 మహిళల ప్రపంచ కప్ను ఏ జట్టు గెలుచుకుంది?

A. France
B. England
C. Spain
D. Japan

Answer:

D. Japan

Current affairs in telugu (28-august-2018) & English

 

The U-20 Japan Women’s National Team won against the U-20 Spain Women’s National Team at the final of the FIFA U-20 Women’s World Cup France 2018, taking down the FIFA U-20 Women’s World Cup title for the first time in Japanese football history. Japan received the Fair-play award as a team and the FIFA U-20 Women’s World Cup France 2018 has closed its curtains.


4. India’s 1st Biofuel-Powered Flight lands in __________.

భారతదేశం యొక్క మొదటి జీవ ఇంధన-ఆధారిత విమానము ఎక్కడ ల్యాండ్ అయింది

A. Chennai
B. Delhi
C. Bengaluru
D. Cochin

Answer:

B. Delhi

Current affairs in telugu (28-august-2018) & English

In a Historic day for the country’s aviation and energy sector, India’s first biofuel-powered flight landed in Delhi, covering the distance between Dehradun & Delhi. The biofuel is developed by Indian Institute of Petroleum. The flight test was successfully completed by SpiceJet. The flight was powered with a blend of 75% air turbine fuel (ATF) and 25% biojet fuel. The advantage of using biojet fuel as compared to ATF is that it reduces carbon emissions and enhances fuel efficiency. Made from Jatropha crop, the fuel has been developed by the CSIR-Indian Institute of Petroleum (IIP), Dehradun.


5. According to the report of CERT, __________ per cent of attacks on Indian sites are from China.

CERT నివేదిక ప్రకారం, భారతీయ సైట్లలో చైనా చేసిన దాడుల శాతం ఏంత

A. 18%
B. 25%
C. 35%
D. 42%

Answer:

C. 35%

According to the report, China has made the highest number of attacks on the official websites of India. While analysing the data for April and June, CERT has found that 35% of intruding activities on Indian cyberspace are from China. The infamous attack impacted the top five cities of India, including Kolkata, Delhi, Bhubaneswar, Pune, and Mumbai.


6. Mizzima Media Group of Myanmar signed an MoU to realize cooperation and collaboration in broadcasting and content sharing with which of the Indian company?

మయన్మార్ యొక్క మిజ్జిమా మీడియా గ్రూప్ ఏ భారతీయ మీడియా కంపెనీ తో ప్రసారం మరియు కంటెంట్ భాగస్వామ్యంలో సహకారాన్ని గుర్తించడానికి ఒక ఒప్పందం కుదుర్చుకుంది?

A. Prasar Bharati
B. Zee Media
C. Hindustan Media
D. NDTV

Answer:

A. Prasar Bharati

Prasar Bharati and Mizzima Media Group of Myanmar signed an MoU to realize cooperation and collaboration in broadcasting and content sharing. The agreement was signed in the presence of Prasar Bharati CEO, Shashi Shekhar Vempati and Editor-in-chief and MD, Mizzima in New Delhi. The Agreement will realize cooperation and collaboration in broadcasting and envisions content-sharing covering a wide range of genres, including culture, entertainment, education, science, news and sports along with other areas of mutual interest.


7. Who won the Silver medal in 400-meter race in Asian Games 2018?

ఆసియా గేమ్స్ 2018 లో 400 మీటర్ల రేసులో రజత పతకాన్ని ఎవరు గెలుచుకున్నారు?

A. Dutee Chand
B. Hima Das
C. Srabani Nanda
D. Anjana Thamke

Answer:

B. Hima Das

Current affairs in telugu (28-august-2018) & English

18-year-old Hima Das won the Silver medal in 400-meter race in ongoing Asian Games 2018, Indonesia. Hima clocked 50.79 seconds to complete her race. Dutee Chand also bagged silver medal in women’s 100 meter race. Dutee clocked 11.32 seconds to complete her race. Muhammed Anas won Silver medal in Men’s 400m race. Anas clocked 45.69 seconds to complete his race.


8. The fourth Asian electoral stakeholders forum (AESF-IV) begins in __________.

నాలుగవ ఆసియా ఎన్నికల వాటాదారుల ఫోరమ్ (AESF-IV) ఎక్కడ ప్రారంభమవుతుంది

A. Simei
B. Kampong Glam
C. Kandy
D. Colombo

Answer:

D. Colombo

In Sri Lanka, the fourth Asian electoral stakeholders forum (AESF-IV) begins in Colombo to discuss the state of elections and democracy in the region. The two-day forum is being held for the first time in South Asia with support from the Election Commission of Sri Lanka and the Asian network for free elections (ANFREL). The AESF will be attended by more than 250 delegates from 45 countries. The theme is, ‘Advancing Election Transparency and Integrity: Promoting and Defending Democracy Together’. India is being represented by Chief Electoral Officer of Maharashtra Ashwini Kumar and an NGO.


9. Who become the first Indian badminton player to enter the finals of Asian Games?

ఆసియా క్రీడల ఫైనల్స్లో ప్రవేశించిన తొలి భారతీయ బ్యాడ్మింటన్ ఎవరు?

A. Saina Nehwal
B. PV Sindhu
C. Srikanth Kidambi
D. HS Prannoy

Answer:

B. PV Sindhu

India’s PV Sindhu defeated Japan’s Akane Yamaguchi 21-17, 15-21, 21-10 in their semifinal clash at the 18th Asian Games to become the first-ever badminton player to reach the final of Asian Games in either singles or doubles.


10. Who got bronze medal in 18th Asian Games for Badminton?

18th ఆసియా క్రీడల్లో బ్యాడ్మింటన్లో ఎవరు కాంస్య పతకం సాధించారు?

A. Saina Nehwal
B. PV Sindhu
C. Srikanth Kidambi
D. HS Prannoy

Answer:

A. Saina Nehwal

Saina settled for bronze with a loss to Tai Tzu Ying.

Today 28-08-2018 Current affairs of 10 most important bits in both telugu & english. Daily current affairs in telugu and english will be available here with photos and explanation including a video of Current affairs in telugu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *